GD13A

med lärandet i centrum

Veckobrev vecka 16

Hej alla föräldrar och barn!

Som vi njuter av det härliga vädret!

Vilken härlig dag vi hade uppe på Sportcentrum igår. Glada barn, ett fantastiskt arrangemang av Norrtäljes schackklubb och strålande sol när vi gick hem. Vi blev så imponerade över era barn, trots att det kanske kändes lite läskigt att spela schack mot någon som man aldrig hade träffat förut så genomförde alla dagen med bravur. Så roligt! Extra roligt tyckte vissa att det var såklart att träffa kompisar ifrån andra skolor runt om i Norrtälje kommun.

I onsdags var Helen från Skapande skola här för att hålla en dansworkshop med barnen. Många härliga danser blev det.

 

 

 

I svenska har vi den här veckan börjat med boken Drakskeppet av Maj Bylock. Vi har även gjort ett läsförståelsetest som vi ska avsluta på måndag.   I SO har klassen haft en kunskapskontroll i ”Massmedia” och även parallellt påbörjat ett nytt arbetsområde kring medeltiden. I NO har vi arbetat med vattnet och luft.

Läxhjälp

Påminner även om att läxhjälpen/studietödet är nu ändrad från torsdagar till onsdagar, 14.30-15.30. Barnen får gärna ha med sig ett mellanmål och äta det i klassrummet fram till dess att läxhjälpen börjar. De barn som är på fritids får gärna vara på fritids fram till dess att läxhjälpen börjar.

Läsläxa

Hjälp gärna ert barn med att komma ihåg läsläxan på fredagar. Ofta får jag höra att de har glömt läxan hemma eller att de har glömt att göra läxan, så nu ber jag om hjälp ifrån er föräldrar. Läsläxan är ifrån fredag-fredag.

Titti har idag skickat hem den senaste kunskapskontrollen som gjordes i engelska. Den ska skrivas på av en förälder och sen skickas tillbaka till skolan senast onsdag nästa vecka.

Läxor som ges andra dagar än fredagar informeras genom separata läxinlägg här på sidan. Efter önskemål kommer även Titti att lägga ut engelskaläxorna framöver.

Hoppas ni får en härlig helg!

Hälsningar Anna

Samsång

Om någon missat informationen men gärna vill vara med på samsången onsdag 25/4 i sportcentrum med konsert kl 18.00 och 19.30, går det bra att föräldrarna anmäler sina barn direkt till Ragnhild ragnhild@rimbokultur.se. Skriv barnets namn, skola och klass i anmälan.

/Helena(musiklärare)

Veckobrev vecka 15

Hej alla barn och föräldrar!

 

 

Äntligen visar sig vårvädret och nu är det så mycket lättare att få ut barnen under rasterna. En av fritidspedagogerna, Ullis, har rastaktiviteter en till två dagar i veckan, det spelas fotboll och King. Det märks verkligen att en varmare årstid är på ingång.

I måndags möttes vi av ett nyfixat klassrum och det blev verkligen kanonfint. De har under lovet vänt om klassrummet så att tavlorna nu är på väggen mot korridoren och barnen har fönsterna bakom sig när de sitter i klassrummet. Jag är väldigt nöjd!

Igår var jag på kurs hela dagen för att lära mig den nya lärplattformen som till hösten ska ersätta Fronter. Jag är mycket positiv till denna förändring och det kommer att underlätta för både barn, föräldrar och oss lärare. Göran vikarierade för mig och det hade gått bra.

I SO arbetar klassen vidare med sitt massmediatema. På tisdag är det kunskapskontroll, för vidare information om den, titta gärna under fliken ”läxor”. I svenska så har barnen fått göra en muntlig uppgift där de fick berätta om en person som betytt/betyder mycket för dem. Sedan fick de redovisa för en klasskompis. Många tyckte att detta var lite läskigt så vi kommer att träna mycket på liknande uppgifter i framtiden.

I matematik har vi just nu två områden på gång, geometri samt programmering. Denna vecka har fokus i geometri legat på enheterna millimeter, centimeter, decimeter och meter. Under minst en matematiklektion i veckan kommer vi att arbeta med programmering på olika sätt. Denna vecka blev det mönster samt att kunna skriva sitt namn utifrån nollor och ettor från en tabell som heter ASCII. Så småningom kommer vi att testa att programmera lättare spel.

 

Skapande skola

På onsdag kommer Skapande skola hit för att göra en aktivitet med barnen inom dans/nycirkus.

 

Schackfyran

Torsdagen den 19/4 är det dags för Schackfyran uppe på Sportcentrum. Vi kommer att gå direkt vid 8.15 och vara tillbaka på skolan vid 14.00. Barnen behöver ha matsäck med sig och i mailet som gick ut tidigare i veckan så skulle man anmäla senast idag fredag om man ville ha matsäck från skolan. Ifall ni vill lämna ert barn direkt på Sportcentrum så vill vi att de är där senast 9.00. Maila mig senast onsdag eftermiddag och meddela detta i sådana fall. Skoldagen avslutas på Grindskolan.

Sjukanmälan

Vi påminner om att sjukanmälan ska göras varje dag som ditt barn är borta. Är det så att du vet att ditt barn t.ex. är borta måndag tom onsdag, så meddela gärna det, men är du osäker på när ditt barn kommer tillbaka så vill vi gärna att ni hör av er varje dag. Sjukanmälan kan göras på telefon 0176/71083 innan klockan 8.00.

Läxor

Läsläxa till fredag. Påminner även om att läsprotokollet ska lämnas in varje fredag.

Kunskapskontroll i SO på tisdag. Se separat inlägg.

Ha en trevlig helg!

Anna

Kunskapskontroll SO tisdag 17/4

Nästa tisdag, 17/4, kommer vi ha en kunskapskontroll i SO på avsnittet ”Massmedia”. Jag kommer idag dela ut en text med tillhörande frågor  som jag ser som en övning inför kunskapskontrollen. Vi kommer att börja arbeta med frågorna idag på SO-lektionen och sen kommer de få fortsätta att arbeta med dem hemma. Påminner även om att vi erbjuder läxläsning på onsdagar med start 14.30. Det finns då möjlighet att vara kvar i klassrummet i väntan på läxläsningen.

Frågorna behöver alltså inte lämnas in, utan jag ser det som en övning inför kunskapskontrollen.

Vill man ha lite extra övning så kan man gå in på hemsidan som hör till vår SO-bok.

https://webbapp.liber.se/upptack-samhalle/#/2-medier

Jag lägger även in texten och frågorna som bilagor.

Text kunskapskontroll medier

Frågor kunskapskontroll medier

Veckobrev vecka 13

Hej alla barn och föräldrar!

Vi har idag haft en samarbetsdag hela 4-6 som vi har döpt till ”Äggjakten”. Barnen har varit indelade i olika grupper, blandade åk 4, 5 och 6 och har tillsammans gjort olika övningar. En fantastisk lyckad dag som alla verkar vara nöjda med! Så roligt!

Vi var sedan inomhus för att röja ut alla skåp och lådor i klassrummet. Vi i årskurs 4 ska nämligen få vår klassrum omgjorda under lovet och då var vi tvungen att tömma alla skåp. Barnen kommer att behöva vara beredda att klassrummet inte riktigt är klart på måndag när de kommer tillbaka. I värsta fall lånar vi ett annat klassrum så att jag hinner få tillbaka allt i skåpen. När vi hade röjt klart idag tittade några på film, andra spelade in film med hjälp av Ipad och ett gäng var ute med mig och spelade King. I allt som hände idag så glömde vi helt bort läsprotokollen. Det räcker att de lämnar in dem när läsläxan ska in veckan efter lovet.

I matematiken den här veckan så har vi haft kunskapskontroll på kapitel 3 och 4. De som inte riktigt blev klara med alla uppgifter kommer att få komplettera efter lovet. De kämpade verkligen på bra och arbetsron var super!

I NO har vi fortsatt vårt arbete med vatten och då avläst de experiment som klassen hade i läxa tills i onsdags.

Kunskapskontroll i engelska

På onsdag efter lovet har klassen en kunskapskontroll i engelska. Då ska de kunna: verbet have, Do you….?, Obestämd artikel a/an, possessiva pronomen my, your… . Det kommer att ha repetition på detta i läxa till denna dag och träna i skolan.

 

Samsång

Musiklärare Helena har anmält klasserna till Samsång som äger rum på Sportcentrum onsdagen den 25/4. Klassen har tränat på låtarna på musiklektionerna. Jag bifogar här ett föräldrabrev tillsammans med en lapp som ni behöver skriva på och som sedan ska lämnas in till mig måndagen efter lovet, 9/4 om man vill delta i detta. Vid frågor om samsångskonserten så maila musiklärare Helena: helena.lundqvist@norrtalje.se

Vill man träna hemma så kan man gå in på:

http://www.rimbokultur.se/sv/samsang.html

Användarnamn: samsång

Lösen: 2018

Bästa fyran

De som vill vara med och tävla måndag den 23/4 kl: 19:00 i Norrtälje badhus anmäler sig till marjen@rejas.se senast idag(skärtorsdag). Då får ni också mer information om tävlingen.

Sjukanmälan

Vi påminner om att sjukanmälan ska göras varje dag som ditt barn är borta. Är det så att du vet att ditt barn t.ex. är borta måndag tom onsdag, så meddela gärna det, men är du osäker på när ditt barn kommer tillbaka så vill vi gärna att ni hör av er varje dag. Sjukanmälan kan göras på telefon 0176/71083 innan klockan 8.00.

Läsläxan

Läsläxa till fredag. Påminner även om att läsprotokollet ska lämnas in varje fredag.

 

Vi ses igen måndagen 9/4!

Önskar er en solig och härlig påsk!

Ha en trevlig helg!

Anna

Veckobrev vecka 12

Hej alla föräldrar och barn!

I tisdags gick vi glada och förväntansfulla ner till Folkets hus för att se en teaterföreställning, bara för att väl på plats få besked att vi tagit fel på dag. Besvikna elever och lärare såklart, men det var inget att göra än att gilla läget. Vi tog en sväng till parken för att leka oss varma innan vi gick tillbaka till skolan. Som plåster på såren så fikade vi lite glass på eftermiddagen.

 

Resten av veckan har vi haft det riktigt bra. Vi har tackat av Jennie som varit här på praktik i fem veckor och med största sannolikhet kommer hon tillbaka i höst för att göra sina sista praktik hos oss. Jättekul!

 

I onsdags rockade vi sockarna och det var roligt att se att så många vill vara med och uppmärksamma denna dag. Några hade glömt bort, men det gick att lösa med att byta lite strumpor 🙂

 

Snart är det dags för Bästa fyran i simning och Vilma Rejås föräldrar har tagit på sig att ansvara för detta. De som vill vara med och tävla måndag den 23/4 kl: 19:00 i Norrtälje badhus anmäler sig till marjen@rejas.se senast på torsdag nästa vecka. Då får ni också mer information. Stort tack Jenny och Marcus för detta!

 

Läxor:

På onsdag nästa vecka så är det en kunskapskontroll på kapitel 3 och 4 i matematik. Det är på områdena tid, tabeller, diagram, division och multiplikation. Till onsdag har klassen fått en matematikläxa där de ska repetera kapitel 3. Jag erbjuder också alla som vill att vara kvar i skolan på tisdag mellan 14:00-15:00 för lite extra träning.

 

Läsläxa till fredag. Glöm inte att protokollet ska lämnas in.

 

I NO har vi bett barnen att starta upp ett vattenexperiment hemma så att vi när vi analyserar resultaten har många resultat att utgå ifrån. Barnen behöver läsa av sina experiment senast tisdag då vi går igenom resultaten på onsdag.

 

På onsdag efter lovet har klassen en kunskapskontroll i engelska. Då ska de kunna: verbet have, Do you….?, Obestämd artikel a/an, possessiva pronomen my, your… . Det kommer att ha repetition på detta i läxa till denna dag samt repetera på lektionerna nästa vecka.

 

Ha en trevlig helg!

Anna

 

Matematikläxa till onsdag

På grund av att det är en kunskapskontroll i matematik på onsdag blir det ändrad läxdag denna vecka. På kunskapskontrollen så kommer du att få visa dina kunskaper och förmågor inom områdena: tid, tabeller, diagram, division och multiplikation.

I läxa har du fått ett repetitionshäfte på tid, tabeller och diagram. Du har även fått med facit och jag vill att du rättar själv denna gång.

Eftersom läxläsningen/studiestödet är samma dag som kunskapskontrollen så erbjuder jag alla som vill stanna kvar och få lite extra träning/hjälp på tisdag gärna får göra det mellan 14:00-15:00.

Här kommer läxan i pdf-form Repetition kap3

NO-läxa till onsdag 28/3

Du ska utifrån bifogad instruktion genomföra två stycken experiment(6 och 7). Tänk på att du ska läsa av resultatet efter en vecka så kom igång med läxan så fort som möjligt.

resultaten ska redovisas på onsdag 28/3.

NO-läxa

Veckobrev vecka 11

Hej alla föräldrar och barn!

Det var en väldigt kyla som möte oss i morse när vi vaknade. Min egen termometer stod på -21 grader och längtan efter våren är större än någonsin.

Vi har startat ett kapitel i kemi denna vecka som handlar om vatten och luft. Många spännande diskussioner! Vi har även haft en diagnos på kapitlet om division och multiplikation. Här märktes det att området är svårt så vi satsar på mycket repetition nästa vecka. I svenska skriver vi just nu faktatexter.

Rocka sockorna

På onsdag 20/3 är det dags för ”Rocka sockorna”, barnen får gärna ha på sig olika strumpor. Vi kommer då att uppmärksamma allas lika värde.

Läxor

Till måndag är det multiplikationstabellerna 5,6 och 7 som ska tränas in. Här kommer tips på bra internetsidor för att träna bland annat multiplikationstabeller. Separat läxinlägg skrevs tidigare i veckan. Där står bl.a. hur förhöret går till.

https://www.elevspel.se/ (här kan du träna på flera olika ämnen)

http://webbapp.liber.se/matematikboken-alfa/# (här finns träning utifrån vår matematikbok)

https://nomp.se/

http://www.webbmagistern.se/multiplikationstabellen_08.html

http://www.kunskapshubben.se/category/amnen/matematik/matematik-musik/

Påminner även om läsläxan som är ifrån fredag t.o.m. fredag, vi rekommenderar att en del av läsningen ska vara högläsning. Jag har även lagt ut läsprotokollet som en extra fil (ifall att det tappas bort) under fliken ”Läxor”.

 

Läxhjälp

Läxhjälpen är nu ändrad från torsdagar till onsdagar, 14.30-15.30. Barnen får gärna ha med sig ett mellanmål och äta det i klassrummet fram till dess att läxhjälpen börjar. De barn som är på fritids får gärna vara på fritids fram till dess att läxhjälpen börjar.

Trevlig helg!

Anna

Läsläxa

Läsprotokollen lämnas in varje fredag. 40 minuter läsning varje vecka. Kom överens om hur ni fördelar tiden. Ex. 4 tillfällen i veckan 10 minuter/gång. Vi rekommenderar att en del av läsningen ska vara högläsning. Jag lägger ut läsprotokollet här ifall det tappas bort hemma.

Läsprotokoll

Sida 1 av 6

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén